Spiralekonomi ger plast ett högre värde

Nyheter,5 oktober, 2020

Ser du plastavfall som en fara för klimatet? Gör inte det! Det är en värdefull råvara som hjälper oss att skapa en hållbar framtid. Låt en schampoflaska bli en del av en bil eller en tandkrämstub en del av en designermöbel.

Den plast som en gång varit en juiceflaska, kvargförpackning eller tandkrämstub är inte skräp. Det är en värdefull råvara som kan användas på ett helt nytt sätt.

Vi på Scanfill kallar det för spiralekonomi och arbetar sedan flera år tillbaka med att skapa värdefulla råvaror av avfallsmaterial. Genom samarbete mellan olika industrier och återanvändning av våra resurser ser vi möjligheter för en hållbar framtid.

– Det finns ingen anledning att en schampoflaska måste återvinnas till en schampoflaska. Vi måste se en betydligt större bild än så. Det handlar om att rätt material ska användas på rätt plats, säger Oscar Hugoson, vice VD på Scanfill.

Vi borde hjälpa varandra att återvinna rätt

Familjeföretaget Scanfill AB har sitt huvudkontor i Ystad och ingår i Polykemi Group. Företagets övergripande affärsidé är att erbjuda hållbara förpackningsmaterial. De skapar också en ny värdefull råvara av material som redan finns och som dessutom annars hade kasserats.

flower pot black scanfill

Scanfills koncept spiralekonomi handlar om att hjälpa varandra att återvinna rätt. Att skapa ett värde för plasten istället för att den ska vara lågt värderad och kasseras.

Att se plast som skräp och dumpa det i havet är förödande för vår gemensamma framtid, därför ska plasten hanteras rätt, tvättas rätt och återvinnas om och om igen. 

Det som en gång har varit en tandkrämstub ska kunna bli en del i en bil innan det blir en blomkruka och därefter en designermöbel.

– Se inte ett avfallsmaterial som skräp eller spill. Det finns ett nytt användningsområde, det finns nya spännande affärsmöjligheter och återvinningen är aldrig slutet av kedjan. Det är början på någonting nytt, säger Oscar Hugoson.

– Så kasta inte bort de möjligheter som spillprodukter ger dig. Plasten ska aldrig någonsin hamna i naturen eller i havet. Det är värdefullt material, så låt oss hjälpa till att återvinna det materialet och ge det nytt liv inom en annan industri.

Återvunnen plast minskar utsläppen av koldioxid med minst 70-90 % jämfört med nyproducerad plast.

En plastförpackning kan återvinnas upp till sju gånger innan det är bättre att omvandla den till energi för att den tappar de mekaniska egenskaper som behövs för att den ska kunna bli använd i en produkt.

Ta hand om ditt skräp, återvinn din plast och se en använd juiceflaska som en värdefull råvara – inte som avfall.

scanfill sustanability recycling start page

Mer information

Spiralekonomi  →

Film om Spiralekonomi  →

Använd plast får nytt liv  →

Plastförpackningar minskar matsvinnet  →

Hållbarhet  →

Om Scanfill →