Varför använder vi plast?

Det diskuteras ofta att man bör byta ut plast mot andra material. Faktum är dock att det finns många fördelar med att vissa material byts ut mot plast.

Plast minskar matsvinnet

Förpackningar av plast gör att maten håller längre och minskar matsvinnet. Matproduktionen bidrar med ungefär 35 procent av växthusgaserna när det gäller jordens totala CO2-utsläpp, medan produktionen av all plast står för 4 procent. Befolkningen på jorden växer och resurserna för att producera mat måste vara optimala. Rätt designade förpackningar är avgörande för att minimera mängden mat som kastas på vägen från jord till bord.

1,5 gram plast gör exempelvis att gurkan håller sig fräsch i 14 dagar. Det är 11 dagar längre än om den inte hade varit inplastad. En köttfärs som förpackats i en förpackning med vårt material Scanfill Foil håller fem till sex gånger längre än en som är packad i butik och svept med film. Scanfills Foil består dessutom bara halva mängden plast

Bild från Pluspack.

Genom att ändra och optimera förpackningsmetod i dagligvaruhandeln kan butikskedjor spara hundratals ton av kött och mat. Uppdaterar butikerna materialvalet i sina tråg till ett miljövänligt och återvinningsbart materialval så kan ytterligare miljöbesparingar göras. Båda förändringarna bidrar till minskat matsvinn och minskat CO2 utsläpp.

Plast minskar utsläpp av CO2

En glasflaska väger 327 gram, en plastflaska som innehåller lika mycket vätska väger 27 gram. För samma transportvikt kan därför mer vätska transporteras i plastflaskor jämfört med glasflaskor. Detta minskar antalet transporter vilket innebär att energiförbrukningen, utsläppen av koldioxid och transportkostnaderna minskas.

Plast gör också våra bilar, flygplan och båtar lättare vilket gör att de inte förbrukar lika mycket bränsle. De släpper inte heller ut lika mycket koldioxid som de hade om de varit tyngre. Plasten minskar utsläppen av koldioxid med 30 miljoner ton per år jämfört med om vi hade använt andra material när bilarna konstruerades. Det gör plasten betydligt mer resurseffektiv jämfört med om exempelvis en ståldetalj använts. Det motsvarar lika mycket koldioxid, eller CO2, som används vid 20 miljarder mils bilkörning, vilket i sin tur är lika mycket som om en miljon bilar kört fem varv runt jorden.

Plast minskar CO2 utsläpp Scanfill

Plasten förstärks ofta med mineral eller liknande för att exempelvis klara de mekaniska krav som ställs på delarna i en bil. Scanfill har samma komponenter som många olika bildelar vilket gör att vår förpackning kan återvinnas som exempelvis en del till en bil. Andelen plast i en modern bil är mellan 12 och 15 procent och genom att använda återvunnen plast istället för nyvara går det att göra stora klimatbesparingar. Ett sådant byte gör att vi i Europa sparar 12 miljoner ton olja varje år, vilket är ungefär lika mycket olja som hela världen förbrukar under en dag.

Plast tar tillvara på energi

Plast gör även att våra hus är betydligt mer energisnåla. Det ger en bättre isolering, vilket gör att det går att behålla värmen i huset under den kalla årstiden. Plastisoleringen minskar energiåtgången med 90 procent.

Plasten ger oss förnybar energi, bland annat i solpaneler. Det används även i isoleringen av rör och kablar, vilket gör att energin och värmen inte försvinner ut i marken utan når dit den ska.