Scanfill 10 år!

Aktuellt & Press,29 augusti, 2018

Scanfill AB firar 10års jubileum!

Företagets historia började för 12 år sen som ett projekt. Allt eftersom utvecklade Scanfill material för förpackningsindustrin, genom moderföretaget Polykemi, och började med att sälja granulat. Ledningen förstod snabbt att om det skulle ta fart så behövs en folieextruder för att möjliggöra att potentiella kunder skulle kunna få provmaterial för termoformningsförsök.

Den första folieextrudern köptes 2010 och den andra, med bredare extruderhuvud och högre output, 2014. Scanfill har producerat granulat från första början med en dubbelskruv granulatextruder och den andra granulatextrudern köptes 2018, med dubbelt så hög output som den första. Investeringar och uppgraderingar har gjorts för att producera folie med upp till 7 skikt inklusive EVOH-barriär och specialtillverkade valsar för att möjliggöra produktion från 150µm till 1200µm tjock folie. Investeringar gjorda för att mätta nyfikenheten Scanfill har för att kunna leverera den bästa möjliga kundanpassade folien på marknaden.

Materialutveckling har pågått sen första början och nu kan Scanfill erbjuda; multilager folie med upp till 7 skikt och EVOH barriär (Scanfill Sheet) och granulat för folieproduktion (Scanfill Foil), flaskblåsningskvalitet (Scanfill Bottle), formsprutningskvalitet (Scanfill Injection) samt filmblåsningskvalitet (Scanfill Pack).

Mycket utveckling har fokuserats på livsmedelsgodkännande till dessa material, utveckling av olika färger (allt från guldfärgad folie till 2 färgad folie eller fiberimitationsfärg) och att extrudera 7-skikts folie.

Marknaden har gjort ett litet skifte i fokus kring materialval och börjat titta på mer biobaserade materialval. För att vara med och utmana marknadsledande företag tog Scanfill beslutet att fokusera mer på biobaserat material i BIO HDPE som har sockerrörs växter som ingångsråvara. Alla material kan idag levereras med biobaserad polymer och Scanfill jobbar även intensivt med att plocka fram bionedbrytbara material.

Scanfill har växt sakta men säkert i de Nordiska länderna och har de senaste åren letat sig vidare till att även leverera till norra Europa. Scanfill expanderade och investerade i ytterligare produktionskapacitet hos Polykemi Compounds i Kunshan, Kina, år 2014. Största marknaderna är färdigmatsrätter och andra livsmedelsapplikation, men nyaste marknaden är industriapplikationer.

Scanfills resa har varit en berg och dalbana, men kommer att fortsätta sina resa med ett etablerat varumärke och material, 10 år efter allt startade.